De La Maison Providence

Dogue de Bordeaux

Entingen

Onze honden worden alleen ingeënt als dit noodzakelijk is. Om dit te controleren laten we een titerbepaling uitvoeren.
De reden waarom we dit doen en hoe dit werkt kunt u lezen in onderstaand artikel geschreven door Dierenarts Caspar Broekman.

Vanuit de moeder krijgt ieder dier via de biest voor bepaalde periode antistoffen mee. Deze zakt uiteindelijk weg na een aantal weken.
Daarna raad ik een inenting aan als preventie.
Volgens het officiële schema hoort een pup bij 6, 9 en 12 weken ingeënt te worden.
Bij 6 weken Parvo en Hondenziekte.
Bij 9 weken Parvo, Weil en kennelhoest.
Bij 12 weken nogmaals Parvo, Hondenziekte, Lepto/Weil plus Besmettelijke leverziekte.
Dit schema omdat de antistoffen (vanuit de moeder) van de pup kan wegzakken na 6 weken.
Dit is erg vroeg want de antistoffen kunnen ook pas na 12 weken verdwenen zijn.
Gaat men een jonge pup inenten, kunnen de lichaamseigen passieve antistoffen de inenting ongedaan maken.
Daarnaast zorgt het vaccin ervoor dat de passieve antistoffen teniet gedaan worden.  Daarom moet de pup nogmaals na 12 weken alle inentingen krijgen. Dit noemt men "Boosten".
Dit Boosten werkt alleen bij pups omdat ze een passieve weerstand vanuit de moeder hebben welke dus afgebroken wordt naar nul.
Ik raad een titerbepaling/ VacciCheck aan bij puppies, zodat ze alleen gevaccineerd worden wanneer het nodig is. Na de vaccinatie weer een titerbepaling/ VacciCheck, om te zien of de antistoffen hoog zijn. Dit kan je zien aan de kleur van de test. Hoe donkerder een testuitslag is, hoe sterker de antistoffen aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, hoeft men zeker 5 jaar erna niet meer te titeren of vaccineren.

Bij honden en katten die voor herhaling komen raad ik ook de titerbepaling aan.
De meeste vaccins, behalve de ziekte van Weil, zorgen voor een immuniteit voor meerdere jaren!!!
Momenteel is er een vaccin voor 4 soorten Weil/Lepto in Nederland . ( L4)
ALS we vaccineren moeten we dan de ziekte van Weil ( Leptospirose) wel samen geven met de "cocktail"???
De "nieuwe" vaccinatie heeft meer impact.
De "nieuwe" vaccinatie bestaat in Amerika trouwens al jaren en het is in Nederland ook bekend dat er veel meer types zijn dan dat er in het vaccin zitten.
Ziekte van Weil wordt verspreid door urine van ratten.

Wanneer een hond bijv. kennelhoest heeft, raadt "men" een inenting aan. Maar eigenlijk haalt men dan de antistoffen weer weg, terwijl het dier deze aan het opbouwen is. (hetzelfde als de griepprik geven aan mensen terwijl deze al de griep hebben) Een vaccin tegen niesziekte/kennelhoest, is hetzelfde als de griepprik voor mensen. Het dier kan toch nog ziek worden, maar de niesziekte (griep) wordt afgezwakt.

Vooral bij oudere honden/ katten is het niet nodig om te vaccineren. Vaak denken mensen: "Baat het niet, schaadt het niet." Dit is dus echt niet de waarheid.
Juist veel oudere en hierdoor veel gevaccineerde hond of kat, hebben genoeg  antistoffen welke we niet teniet doen dmv vaccinatie. Door vaccinatie worden de antistoffen   teniet gedaan om vervolgens weer opgebouwd te worden.
Echt waar .... meten is weten.

Wanneer je hond of kat mee naar BUITENLAND gaat, is binnen de EU alleen rabiës (hondsdolheid) ééns in de 3 jaar verplicht.
Dit kan je controleren bij http://www.licg.nl/…/invoe…/invoereisen-per-land-europa.html
Bij kennels kan men nog wel eens verplichten dat een hond ieder jaar ingeënt moet zijn. Wanneer een titerbepaling wordt gedaan, komt de uitslag in het paspoort te staan.

Het enige wat in de titerbepaling niet gecontroleerd kan worden is Leptospirosis (ziekte van Weil) Maar deze inenting kan niemand verplichten.

Zelf geef ik naast een inenting nog druppels mee, om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Want het is een aanslag op het lichaam van je dier.

Ik hoop dat ik wat meer duidelijkheid heb kunnen geven omtrent inenting.

Je kan eventueel ook nog even kijken naar volgende links:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Maternale_immuniteit

http://www.raadvanbeheer.nl/…/media/RVB_Raadar_2015_1_janua…
pagina 7

Caspar Broekman