De La Maison Providence

Dogue de Bordeaux

 Ontwikkeling


Een pup wordt blind en doof geboren, hij is volkomen hulpeloos.

Voedsel, warmte en rust zijn van levensbelang. Als moeder niet in de buurt is zullen ze haar proberen te 'roepen' door te piepen. Moeder zorgt dat de kleintjes veilig zijn, kunnen drinken en warm blijven.

Rond de tweede week gaan de oogjes en oortjes open

Ook  de tandjes komen door.

In deze periode wennen de pups aan ons stemgeluid. We tillen ze alleen op als het noodzakelijk is.

Tot de 2,5-3 weken ontvangen we geen vreemden.

Moeder en pups krijgen alle rust om aan elkaar, aan ons en aan de wereld te wennen.


In de derde en vierde  week beginnen de pups te lopen. Ze beginnen een beetje met elkaar te spelen en leren wat ander voedsel  ontdekken. We introduceren wat zachte geluiden en leggen speeltjes neer van verschillende materialen. Langzaam mogen ze ook aan andere mensen leren wennen.


In de vierde en vijfde week ontwikkelen de pups hun zintuigen steeds meer. In een veilige omgeving mogen ze steeds meer leren ontdekken, meer geuren, geluiden, materialen en ondergronden. Ze mogen eens mee naar buiten en ze spelen steeds meer met elkaar. Moeder begeleid ze in dit proces.



In de weken die volgen leren ze steeds meer sociale vaardigheden. Moeder leert ze dat ze niet te hard mogen bijten en leert ze respect te hebben voor elkaar. Ze mogen nu niet meer zomaar alles van elkaar afpakken.  Om voernijd te voorkomen hebben ze  allemaal een eigen voerbakje.



Langzaam breekt de tijd aan dat de pups het nest mogen verlaten. Dit is rond de leeftijd van 10 weken.

Vaak verlaten pups al met 8 weken hun nest. Precies in deze periode hebben ze hun eerste angstperiode.

U kunt zich voorstellen dat het traumatisch is om de pups juist in deze, zo kwetsbare periode uit hun veilige omgeving te halen, weg van moeder en nestgenoten.

Ook leren ze nog enorm veel sociale vaardigheden na die achtste week.


Voordat u de pup bij ons komt halen bereid u alles voor op zijn komst.

Het huis wordt puppyproof gemaakt en u zorgt dat u alles in huis heeft wat hij nodig heeft aan voeding, speeltjes, kussens, manden, dekens, noem maar op.

En dan breekt het moment aan dat u 'adoptieouder' wordt.

Vanaf nu heeft u een baby in huis die behoefte heeft aan liefde, geduld, begrip en een veilige omgeving, net zoals hij van zijn moeder kreeg. Zorg voor hem zoals moeder dit ook zou doen.

U bent niet zijn baas maar zijn pleegouder. Vervul deze taak met liefde en toewijding.

Wij begeleiden en adviseren u hierin.